Sessiz bakışların içerdiği düşünceler diyarını keşfedebilmek zordur çoğu zaman. Aynı noktaları izlesekte içimizdeki duyguların söylediği şarkılar başkadır.

Bende sessizliğimden sıyrılarak, kalbimi dolduran hislerimi paylaşmak istedim, sizleri düşündürmeden, yormadan...

15 Ekim 2012 Pazartesi

Aldanan Kadın


Arayışımız hayatımız boyunca sürüp gider. Kimi zaman iştir, kimi zaman okul, kimi zaman aşk. Kitabın ana karakteri Rossalie’de kırklı yaşlara erişmiş, iki çocuk annesi, hepimiz gibi arayışını sürdüren bir kadın. Ve aradığını sandığı aşkı oğlunun Amerikalı öğretmeninde bulduğunu sanıyor. Aslında beklediği ise ölüm ve çok sevdiği doğaya karışma arzusu. Tabi bunu aslında kendisi de bilmiyor.

Çoğumuz kitapları alırken arka kapak yazılarına bakarız. Fakat ‘Aldanan Kadın’ tanıtımından çok daha fazlasını sunuyor okurlara. Karakterlerin duygu dünyalarını somut birer nesne gibi önümüze başarıyla koyan yazar, neredeyse tüm sayfalarda yer verdiği betimlemeleri, başarılı üslubuyla sıkılmadan okumamızı sağlıyor. Adeta ellerimizin arasında bir tiyatro oyununu sahneye koyuyor. Gençlik ve yaşlılık yıllarında hissedilen duygular, anne ve kız arasında yer değiştirilerek önümüze seriliyor. Anne kız ilişkileri, aşk, toplumsal baskı gibi konular yazar tarafından ustalıkla irdeleniyor. Kitabın sonunda ise yazar olay akışı içerisinde bizi kandırmayı başarıyor.

Bu arada başarılı çevirisi için Esen Tezel'e teşekkür etmeyi unutmamalı.

Gerçekten keyifle okuyup, bir günde bitirdiğim harika bir kitap. Keyifli okumalar.

Yazar: Thomas MANN
Çevrimen: Esen TEZEL
Sayfa Sayısı: 96
Yayınevi: Can Yayınları 

ARKA KAPAK: Rosalie eşini kaybetmiş, kırık bir aşktan geri kalan boşluğu resim yaparak gidermeye çalışan kızı ve lise öğrencisi oğluyla birlikte sakin bir yaşam sürmektedir. Oğluna İngilizce dersi vermek için eve gelen genç Amerikalı, onu çok etkiler. Önce kendine bile itiraf etmekten çekindiği duyguları, konuşmaları ve hareketlerine farkına varmaksızın yansıyınca, doğanın kendisine bahşettiğine inandığı bu aşkın peşinden gitmeye kararlıdır.

Aldanan Kadın, yazarın ölmeden önce tamamladığı son öyküsüdür. Thomas Mann, erken dönem çalışmalarından Venedik'te Ölüm'ün ana motiflerini, bu defa yaşlanmakta olan bir kadının duygu dünyasına yerleştiriyor. Eserlerinde yaşam ile ölümün karmaşık diyalektiğiyle hesaplaşan Mann, ölmeden önce tamamladığı bu son öyküsüyle adeta kendi yazınsal döngüsünü de tamamlıyor. Kitap, dönemin kadına bakışını yansıtması açısından da çok ilgi çekici diyaloglar içeriyor.



2 yorum:

  1. thomas mann okumayı çok istiyorum bu kitap da bir başlangıç olacak sayende, listeme ekledim bile...

    YanıtlaSil
  2. Kesinlikle beğeneceksin;) İyi okumalar şimdiden...

    YanıtlaSil